Kuu Records

JUHA KUJANPÄÄ: OLD WAYS, NEW WAYS (2022)

“Old Ways, New Ways” on kansanmusiikin ja jazzin rajapinnalla työskentelevän pianisti-säveltäjä Juha Kujanpään neljäs instrumentaalialbumi. Edellisillä kolmella levyllä yhtyeen peruskokoonpano on koostunut nelihenkisen rock-jazz -komppisektion sekä kolmen kansanmusiikkiviulistin yhdistelmästä – tällä neljännellä levyllä kokoonpano on muuttanut muotoaan. Ydinryhmä eli komppisektio on pysynyt samana (Juha Kujanpää piano ja koskettimet, Timo Kämäräinen kitara, Tero Tuovinen basso ja Jussi Miettola rummut), mutta viuluja ei tällä levyllä kuulla. Albumin soundia määrittävät niiden sijasta puhallinsoittimet sekä sanaton lauluensemble. Onko musiikki muuttunut – se jää kuulijan arvioitavaksi.

Albumilla soittava puhallinsektio koostuu Suomen eturivin muusikoista – Verneri Pohjola (trumpetti), Joakim Berghäll (saksofonit), Henri Haapakoski (huilu) ja Jouni Järvelä (klarinetti). Eräs albumin instrumenteista on sanaton ihmisääni. Laulajat (Jouni Kannisto, Susanna Lukkarinen sekä Eeppi Ursin) ovat kaikki Club for Five -yhtyeen nykyisiä tai entisiä jäseniä. Lisäksi levyllä vierailevat kansanmuusikot Teija Niku (harmonikka) sekä Emmi Kujanpää (kantele).

Vuonna 1974 Juuassa syntynyt Juha Kujanpää on säveltänyt viime vuosina musiikkia erityisesti teatteriin ja muille yhtyeilleen (esim. Karuna ja Ikiranka). Sooloalbumit ovat hänelle tärkeä foorumi, jonka puitteissa on mahdollista luoda juuri sellaista musiikkia, jota itsekin haluaisi kuulla. Melodiat ovat Kujanpään sävellyksissä kaikki kaikessa. Musiikki on muistiinmerkittyjä unia ja ajatuksia, matkustamisen synnyttämää liikettä, sen välietappeja ja pysähdyksiä havannoimaan ympärillä olevaa kauneutta.

Contact

Antti Kujanpää
antti@kuurecords.com

© 2024 Kuu Records